Orbán: Szombathely még nem kapott ekkora támogatást fejlesztésekre

Szombathely, 2015. november 17.
Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után a Puskás Tivadar polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Szombathelyen 2015. november 17-én.
MTI Fotó: Varga György

Szombathely történetében még nem kapott ekkora – 80-100 milliárd forintos nagyságrendben – támogatást, amelyet fejlesztésekre tud fordítani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Szombathelyi Városi Televízió kedd esti műsorának nyilatkozva azután, hogy Puskás Tivadarral, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármesterével együttműködési megállapodást írt alá a Modern városok program keretében megvalósuló helyi fejlesztésekről.

Szombathely, 2015. november 17. Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után a Puskás Tivadar polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Szombathelyen 2015. november 17-én. MTI Fotó: Varga György
Szombathely, 2015. november 17.
Orbán Viktor miniszterelnök a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után a Puskás Tivadar polgármesterrel közösen tartott sajtótájékoztatón Szombathelyen 2015. november 17-én.
MTI Fotó: Varga György

Orbán Viktor a műsorban elmondta, hogy a megállapodás szerint újabb 5 milliárd forintos támogatást kaphat a Szent Márton városfejlesztési program, erről a szerdai kormányülésen tárgyalnak majd. Ebbe a programba illeszkedik a jelenleg a belvárosban lévő autóbusz pályaudvar kiköltöztetése a vasútállomás mellé.

Szintén több milliárd forint támogatást igényel a kormányfő szerint a Szombathely és környékének árvízvédelmét szolgáló dozmati tározó megépítése, amelynek költségeit teljes egészében az állami költségvetés állja majd.

A megállapodásban felsorolása szerint szerepel az is, hogy a várost elkerülő utak kétszer kétsávos gyorsforgalmú utak lesznek, Szombathelyet és Kőszeget szintén kétszer kétsávos úttal kötik össze, illetve a Zalaegerszeg és Szombathely közötti gyorsforgalmi utat is kétszer két sávval építik meg.

Szombathely, 2015. november 17. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Puskás Tivadar polgármester a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után sajtótájékoztatót tart Szombathelyen 2015. november 17-én. MTI Fotó: Varga György
Szombathely, 2015. november 17.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Puskás Tivadar polgármester a Modern városok program keretében kötött együttmûködési megállapodás aláírása után sajtótájékoztatót tart Szombathelyen 2015. november 17-én.
MTI Fotó: Varga György

Hozzáfűzte: a megállapodásban szerepel még az ipari park korszerűsítése is.

“Szombathely történetében talán nem volt még olyan megállapodás, ami ebben a nagyságrendben, mintegy 80-100 milliárd forint értékben tudott volna fejlesztésekre fordítani” – mondta.

A kormányfő a vasi megyeszékhely további fejlődési esélyeiről szólva fontosnak nevezte, hogy a jövőben is megfelelő számban álljon majd rendelkezésre munkaerő, hiszen Szombathelyen 3 százalék alatti a munkanélküliség és már munkaerő hiány tapasztalható.

“Ahhoz viszont, hogy a város vonzerejét meg lehessen növelni, több száz lakást kell felépíteni” – mondta. Annak vizsgálatára, hogy milyen kormányzati segítséggel lehetne ezt a lakásépítési programot beindítani, egy közös munkacsoport felállításáról állapodtak meg – fűzte hozzá.

A miniszterelnök az interjú végén a honvédelmi miniszteri posztról lemondott Hende Csabáról, a város országgyűlési képviselőjéről szólva úgy fogalmazott: továbbra is jó a kapcsolatuk, “bajtársias közös történelmük” van, nagyon nehéz időket csináltak végig együtt, melynek során mindig számíthatott rá, ezért szavai szerint hosszabb távon számít még a munkájára. “Most, hogy kormányzati munka nem nyomja a vállát, teljes erővel Szombathelyért dolgozik, így szerintem egyetlen helyen nyertek a változtatással, itt Szombathelyen” – jelentette ki a miniszterelnök. / MTI