Miért ne növelnéd így a dolgozóid termelékenységét?

Sokakat foglalkoztat a kérdés: hogyan lehet eredményesen javítani a munkavállalók termelékenységén? Persze sok motívációs lehetőség létezik, leginkább a munkakörnyezet javítása és a fizetés emelése lehet ösztönző. Kétségtelenül hatásosak ezek, de azért más módszer is létezik.

Vezessünk be gamifiction módszereket a munkafolyamatokba! Azaz: tegyük játékosabbá a munkavégzést. A versengésre és a játékra ugyanis a legtöbben nyitottak. Így, ha sikeresen alkalmazzuk a technikát, növelhetjük a munkavállalóink elégedettségét, és még a termelékenység is javítható.

A Bonusly – egy vállalati online gamifiction rendszer – felmérése szerint például a dolgozók 80 százaléka produktívabban érzi magát, ha a munka játékszerű. De 90 százalék azt is mondja, hogy a munka így sokkal szórakoztatóbb. Sőt, a játék jobban motiválja is őket. Ez a munkában is megnyilvánul, amiért pedig dicséretet kapnak. Azaz sikerélményük lesz. Az is kiderült: ha egy feladat gamifiction elemeket tartalmaz, a dolgozók 54 százaléka szívesebben áll neki.

Persze nem mindenkire van jó hatással a játékos munka, valakit például frusztrál a verseny. De azért a többség szereti.

De mitől lesz jó egy gamifiction elemeket tartalmazó munkahelyi feladat?

Főként attól, ha jól megszervezzük. Fontos ugyanis, hogy igazságos legyen a pontozás. A legjobb, ha csapatban “játsszák” a dolgozók, így nem probléma, ha valaki mondjuk kevésbé gyakorlott bizonyos területeken. Fontos, hogy a részeredmények rendszeresen frissítve legyenek, és tedd azt is lehetővé, hogy több úton is lehessen nyerni. Legyenek részpontozások, és persze a díjazást is találd ki jól. Legyél kreatív. Olyat válassz, amiért megéri versengeni, de ne legyen túlságosan értékes.

 

pexels-photo

A gamifiction kedvet csinál a munkához

 

Persze nem csak közvetlenül növelhető a teljesítmény. Közvetve is nagy eredményeket érhetünk el. Például, ha heti futásprogramot indítunk úgy, hogy a dolgozói csapatok megtett kilométereit adjuk össze. És ez alapján hirdetünk nyertest egy bizonyos idő után. Ez a gamifiction módszer fittebbé teszi a dolgozót, ezzel együtt egészségesebb is lesz munkavégzéshez. De még a kitartást és a csapatszellemet is erősíti.

És még miben segít egy munkahelyi gamifiction feladat?

 
Segíti a munkavállalókat, hogy megoldják az új problémákat, növeli az egyének elhivatottságát a cég iránt. És nagyobb csapathűségét is eredményez úgy, hogy közben kedvet csinál a munkához. Nem mellesleg növeli a teljesítményt, boldogabbá és felszabadultabbá teszi a dolgozót. Ezzel pedig csökkenti a stresszes helyzeteket.