Jelenetek 2 házasságból

Fotó: wssz.hu / Mészáros Zsolt

Pénteken este láthatta először a közönség Szombathelyen a Jelenetek 2 házasságból című két Móricz-átiratot Koltai Róbert rendezésében.

Az első előadás, Az asszony beleszól műfaja szerint “habkönnyű krimi-komédia a ’30-as évekből”. A mű ma is aktuális témákat boncolgat, hogyan lehet megőrizni egy gazdasági válság kellős közepén a megélhetést jelentő munkát és a családi békét egyszerre, megfelelni a kor sekélyes közízlésének, amely akkor is és most is kiéhezett a bulvárhírekre, tragédiákra, piti bűntényekre. A két fiatal színész, Kálmánchelyi Zoltán Varga Dóra nagyszerűen tolmácsolják a kisemberek küzdelmét álmaikért, a rengeteg poénnal fűszerezett történetből pedig kiderül a túlélés receptje, töretlen optimizmus, az egymásba vetett hit és bizalom, egy nagy adag csibészség és persze nem árt egy kis szerencse sem.

Fotó: wssz.hu / Mészáros Zsolt
Fotó: wssz.hu / Mészáros Zsolt

A rövid szünet után következő Rab oroszlán című önéletrajzi ihletésű tragikomédia története szintén egy örökérvényű témát boncolgat, amelyikben a két nagyszerű színész, Koltai Róbert és Bálint Éva közreműködésével megtapasztalhatjuk, hogyan omolhat rommá egy harmonikus párkapcsolat pillanatok alatt. Mivel a darabot a Márkus Emília teremben mutatják be, testközelből élhetjük át a színészek által kitűnően átadott tragikus helyzetet, melyben a jellegzetes “Koltais” arcjáték mégis csak mosolyt csal az arcokra, és fordítja át időnként komédiába a történetet.

Az előadásokban ki-ki megtalálhatja, amit keres – a könnyű szórakozást, a drámai mélységeket, levonhatja maga számára a saját életére vonatkozó tanulságokat, egyszóval: látni kell!

Szereplők:
Az asszony beleszól
Imre/Kálmánchelyi Zoltán
Ilonka/Varga Dóra
Rab oroszlán
Vágrándy Aladár/Koltai Róbert
Juluka/Bálint Éva

Dramaturg: B. Török Fruzsina
Látványtervező: Szlávik István
Kellékes:
Nagy Kornél 
Súgó:
Papp-Ionescu Dóra
Ügyelő/Rendezőasszisztens:
Egervári György
Rendező: Koltai Róbert

Bemutató: 2015. október 9. 19 óra, Márkus Emília terem