Így lesz jogszerűen működő a webáruházad

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság egy minta webáruházat hozott létre, ahol elvileg megnézhető, mit és hogyan szükséges feltüntetni az online áruházban, ha ezzel a módszerrel kereskednénk. Mi is megnéztük.

Az uniós forrásból fejlesztett oldalon megtaláljuk a szükséges jogszabályokat, egyebek mellett a webáruházat üzemeltetők tájékoztatási kötelezettségeit taglalókat, az elállási és felmondási jogra vonatkozókat és a szerződéskötésre vonatkozó formai követelményeket is. Ezek talán a legfontosabbak.

De megnézhetjük azt is, hogy milyen információkat szükséges feltüntetnünk a láblécben és a menüpontok között.

Ezek a tudnivalók:

Ugyanígy megnézhetjük azt is, mit kell tartalmaznia az elérhetőség menüpontnak. És mit kell tartalmaznia a jogi nyilatkozatnak. De látunk mintát az oldalon a hírlevélre való feliratkozásra is.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság iránymutatása szerinti menüpontban a termékek mellett ugyancsak elérhetők a vásárlóknak szóló jogi információk. Ehhez egy “tudástár” és egy “információk” elnevezésű menüpontot alakítottak ki.

A hatóság szakemberei a termékek között jól átlátható kategóriákat különítettek el. A termékleírásokban pedig a rövid bevezető és a fotó után, részletes pontokra bontott tudnivalókat látunk.

websop szabályok

A terméktípusok között találunk higiéniai termékeket, minőségét rövid ideig megőrző termékeket, digitális termékeket, továbbá szolgáltatásokat és színházjegyeket is.

Ha ezek közül választunk és klikkelünk a mintaoldalon, megnézhetjük a részletes leírásban, milyen tudnivalókat, adatokat kell közölnünk nekünk az “éles” webáruházunkban.

Ugyanígy tüntetik fel a kuponokkal összefüggő kötelezettségeket is. Ezek szerint szükséges leírni például ezeket:

  • a termék vagy szolgáltatás megnevezése, részletes leírása,
  • a kupon beváltásának feltételei (helyszíne, beválthatósága időtartam meghatározással),
  • a kuponért megvásárolható termék értékesítőjének vagy a szolgáltatás nyújtójának megnevezése,
  • az ajánlat érvényességi ideje.

Az oldalt egyébként érdemes átböngészni azoknak, akik most indítanának webáruházat és azoknak is, akik már üzemeltetnek online boltot. A minta webáruház könnyedén összevethető a sajátunkkal, így a jogszerű működtetéshez szükséges információk meglétét is egyszerűen ellenőrizni tudjuk.