Gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje koncertsorozat

Ünnepélyes gálaműsorral zárult a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje 2014 (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat november 22-én a fővárosi Pesti Vigadóban. Az eseményt Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere nyitotta meg.

 ”A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által is támogatott koncertsorozat és a hozzá kapcsolódó mozgalom generációk, népek, népcsoportok között teremt kapcsolatot és megmutatja, mi az, amire a 21. században is büszkének kell lennünk” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a koncert előtt tartott beszédében. “Feladatunk, hogy a magyar kultúra hagyományainak megőrzése és erősítése érdekében folytassuk azt, amit a nagy elődök, Kodály Zoltán és Bartók Béla elkezdtek” – tette hozzá a tárcavezető. 

 A Pesti Vigadó dísztermében tartott műsorban fellépett többek között Pál István Szalonna és bandája, néptáncos barátaik, Kovács Krisztián pusztinai csángó furulyás és énekes, a kobozon játszó Szilágyi Szabolcs, a Tekerős Barátok és a Misztrál együttes. A koncertet Agócs Julianna nyitotta énekével Dóra Áron furulyakíséretében. A gála fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége, egyházi védnöke pedig Szabó István református püspök.

A koncerteket 2001 óta szervezi a Stereo Kft. és a Periferic Records, céljuk, hogy Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek megismerjék egymás kultúráját, hagyományait és szokásait, javítsák és bővítsék kulturális kapcsolataikat. Idén öt határon túli városba, Királyhelmecre, Lendvára, Beregszászra, Nagyváradra és Magyarkanizsára jutott el a KmMZ koncertje. A korábbi évek koncertjeinek felvételeiből készített lemezek értékesítésének és a Magyar Református Egyház közreműködésével és támogatásával megvalósuló adománygyűjtésnek köszönhetően mintegy 2,5 millió forint értékű CD-adományt vehetnek át szombaton ezen városok küldöttei. A szervezők az elmúlt évek során mintegy 15 millió forint értékben adományoztak lemezeket határon túli városok könyvtárainak.

MTI

Fotó: EMMI, Bartos Gyula