Budapest esélyes, hogy az UNICEF-szolgáltatóközpont székhelye legyen

Budapest esélyes arra, hogy az UNICEF (az Egyesült Nemzetek Gyermek Alapja) szolgáltatóközpontjának székhelye legyen – jelentette be Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön New Yorkban, miután megbeszélést folytatott Anthony Lake-kel, az alap ügyvezető igazgatójával.

A miniszter hangsúlyozta: az UNICEF szolgáltatóközpontjának létrehozása Budapesten több száz munkahelyet teremtene és magas rangú diplomata jelenlétét vonná maga után. Erős verseny van különböző európai és afrikai helyszínek között, de Magyarországnak a versenyben elég jók az esélyei – tette hozzá. Balog Zoltán hangsúlyozta: a tárgyalás legfontosabb célja a magyar pozíció és ajánlat megerősítése. Az alappal kiváló az együttműködés és hagyományosan nagyon jó a kapcsolatok – fogalmazott a tárca vezetője.

A miniszter kiemelte: a kormányzat nagyon erős prioritása közé tartozik az oktatás, a gyermekek jövője és különösen az, hogy a szegény sorba született gyermekekből hogyan lesz alkotó, pénzkereső ember, adófizető állampolgár és leginkább boldog családalapító. “Ezekben a dolgokban szövetségesek vagyunk, bízunk benne, hogy az együttműködésünk egy új szakaszba tud lépni,ha Budapest megkapja ezt a szolgáltató központot” – jelentette ki Balog Zoltán.

Az UNICEF részéről az az ígéret hangzott el, hogy két hónapon belül megszületik a döntés arról, hogy melyik a két legesélyesebb helyszín. Az alapot az ENSZ Közgyűlése 1946-ban hozta létre, eredetileg Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja néven, hogy segítsen a második világháború utáni Európában a rászoruló gyerekeken. Az ENSZ szakosított szervezeteként működő UNICEF tevékenységét 1965-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. Az UNICEF fejlesztési szervezet, amelynek a világ több mint 150 országában vannak a legrászorultabbat gyámolító gyermekvédelmi programjai. Ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozza, nem részesedik a világszervezet költségvetéséből. Fennállása óta az UNICEF több gyermekéletet mentett meg, mint bármely más humanitárius szervezet a világon. Az UNICEF célja a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Elősegíti a helyi közösségek fejlesztését, erősítését, hangsúlyt fektet a lányok oktatására.

(EMMI-MTI)

Fotó: MTI