Balog Zoltán oktatási megállapodást írt alá a dél-koreai miniszterelnök-helyettessel

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a miniszterelnöki delegáció tagjaként Szöulban tartózkodik, ahol a Koreai Köztársaság miniszterelnök-helyettesével, Hwang Woo-yea-vel oktatási megállapodást írt alá 2014. november 28-án.

A megállapodás szerint Magyarország száz ösztöndíjat ajánl fel évente a Stipendium Hungaricum Ösztöndíjprogram keretében dél-koreai hallgatók részére, magyarországi tanulmányok folytatására 2015 és 2017 között.

Az ösztöndíj keretében 40 dél-koreai hallgató vehet részt teljes BA/BSc képzésben az üzleti tanulmányok és gazdaságtan, a természettudományok, mérnöki tudományok, agrártudományok, információs technológia, a turizmus, sport és zene területén.

Teljes MA/MSc képzésre szintén 40 dél-koreai hallgató lesz jogosult a megállapodás szerint, ők a művészetek, a zene, az üzleti tanulmányok és gazdaságtan, a természettudományok, nemzetközi kapcsolatok, agrártudományok, mérnöki tudományok, információs technológia, a sport és a turizmus területein szerezhetnek Magyarországon végzettséget.

Az ösztöndíj kiterjed a PhD-képzésre is: 15 hallgató végezhet doktori tanulmányokat, s kutathat bármely érdeklődési területen.

A megállapodás továbbá összesen évi 60 hónapnyi keretben részképzésre és nyári továbbképzésre is biztosít lehetőséget Magyarországon, emellett ösztönzi a kutatók és oktatók cseréjét, erősítve ezzel a két ország gazdasági kapcsolatait is. 

2014. november 28.