Balog Zoltán az ENSZ transzatlanti csúcstalálkozóján tartott előadást

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az Amerikai Egyesült Államokba látogatott, ahol útjának new york-i állomásán az ENSZ transzatlanti csúcstalálkozóján tartott előadást.

A magyar tárcavezető december 5-én szólalt fel az ENSZ Transatlantic Summit 2014: Strengthening the Family for Sustainable Development elnevezésű rendezvényén. Vitaindító beszédében a tárcavezető úgy fogalmazott: „Az élet igazi bölcsője pedig a család – még akkor is, ha tudjuk, hogy sokszor nem tökéletes emberekből áll.”

Balog Zoltán szerint alapvető hozzáállás kérdése, hogy az ember meggyőződése szerinti ideális helyzet elérésére törekszik, amiről tudja, hogy az egyéni és társadalmi szinten is jó következményekkel jár, vagy pedig elfogadja, hogy csak az egyén érdeke a fontos, a család már nem működik, ezért ahogyan egy magyar mondás fogalmaz: „ez van, ezt kell szeretni” – és nem tesz semmit a helyzet megváltoztatása érdekében.

A tárca vezetője hangsúlyozta: Magyarország hozzáállása nem a belenyugvás, amelyet az új, magyar alaptörvény is tükröz, és ezt igazolja a kormány családpolitikája is. „A családok nemzetközi képviselői, döntéshozók, civil szervezetek számára, magyar kezdeményezésre az ENSZ-ben megrendezett 2014-es családügyi transzatlanti csúcson azt üzentük a világnak: a család közös ügyünk, a gyermek pedig a közjó része” – fogalmazott Balog Zoltán.

Az eseményt követő sajtótájékoztatón melyen Balog Zoltán mellett Jeff Fortenberry amerikai republikánus képviselő, Oscar Ivan Zuluaga, a kolumbiai Centro Democrático párt elnöke, valamint Dr. Helen M. Alvaré jogászprofesszor vett részt, a magyar miniszter megerősítette: a világméretű együttműködés a családok megerősítése érdekében azt mutatja, hogy a nemzeti kormányok mellett számos döntéshozó, civil szervezet ugyanazokat az értékeket vallja, és tesz konkrét lépéseket a családokért.

A miniszter csütörtök este tárgyalást folytatott Anthony Lake-kel, az UNICEF ügyvezető igazgatójával. Balog Zoltán a megbeszélésen amellett érvelt, hogy Budapestet válasszák a szervezet szolgáltató központjának székhelyéül, amellyel új szakaszába lépne Magyarország és az Egyesült Nemzetek Gyermek Alap között jól működő partneri kapcsolat.

Novák Katalin, az EMMI család- és ifjúságügyért felelős államtitkára kerekasztal-vitán vett részt a transzatlanti csúcstalálkozó eseményeként. Novák Katalin felszólalásában arról beszélt, hogyan fordíthatók vissza a negatív demográfiai folyamatok a családok megerősítésével. Az államtitkár kiemelte: “Ez a tanácskozás azért volt fontos, mert összehozta azokat a kormányzati szereplőket, civil szervezeteket és más nemzetközi szereplőket is a világ minden tájáról, akik érdemi lépéseket képesek tenni a családok megerősítéséért, és konkrét ajánlásokat tudnak megfogalmazni a nemzetközi szervezetek felé is. Közös érdekünk az együttműködés.

Prőhle Gergely Maria Santos Pais-szal, az ENSZ gyermekek elleni erőszakkal foglalkozó főtitkári különmegbízottal tárgyalt. A megbeszélésen Prőhle Gergely tájékoztatott az UNICEF magyarországi gyermekjogi vizsgálatának eredményeiről, és ismertette a gyermekvédelem érdekében a közelmúltban hozott kormányzati intézkedéseket, törvénymódosításokat.

Budapest, 2014. december 6.