A poros, mindig rendetlen, UV-fényes padlás

Forrás: wssz.hu / fotó: Mészáros Zsolt

Presser Gábor és Sztevanovity Dusán 1986-os, zsennyei alkotóházba való visszavonulásának célja tulajdonképpen az volt, hogy dalokat írjanak az új Zorán-albumhoz, ám ez akkor nem valósult meg, ehelyett megszületett A padlás című félig mese – félig musical Horváth Péter közreműködésével.

A Padlás a Vígszínház egyik legismertebb, legtöbbször előadott darabja, amelyet számos hazai színházban, és külföldön is bemutattak azóta.

A mű húszéves jubileumi ünnepségén Sztevanovity Dusán e szavakkal emlékezett:
„Húsz év múltán bevallom: A padlással csak azt szerettem volna elmondani, hogy a világból sohasem hiányzó T. Müllerek bármennyit pusztítanak, hazudnak, ármánykodnak; nem nyerhetnek. Addig nem, amíg vannak Mamókák, akár a valóságban, akár csak az emlékeinkben. Bármilyen fájdalmas volt elbúcsúzni a nagymamámtól, az édesapámtól, az összetartozás érzése, amit örökül rám hagytak, minden jó forrása az életemben.”

Forrás: wssz.hu / fotó: Mészáros Zsolt
Forrás: wssz.hu / fotó: Mészáros Zsolt

A négy szellem mind számunka ismert, gyerekkori történeteinkből kimaradt szereplői, akik olyan egyedi, sajátos vonásokkal rendelkeznek, hogy bárki számára megnyerőek lehetnek, személyükben megismerjük ugyanis a nyolcadik törpét, Csipkerózsika valódi megtalálóját, a kisfiút, aki először mondta ki: „A király meztelen!”, és az őt a haláltól hősiesen megmentő vajszívű hóhért, akiket csak a hasonlóan gyermeki tisztasággal megáldott emberek láthatnak. Nem véletlen hát, hogy a Rádiós, és Mamóka is jó barátságot köt velük, akiket természetük miatt mi is nagyon hamar megkedveltünk.

Az írás ideje alatt Radnóti Zsuzsa édesanyja, gyakran vendégül látta az alkotókat szilvás gombóccal, ez adta az ihletet a színdarab egyik emlékezetes dalához.

A hangulat az ősbemutató óta nem sokat változott; annak ellenére, hogy mindenki számára ismertté vált a darab, töretlen lelkesedéssel és izgalommal figyeltük az eseményeket, a Rádiós és Süni kapcsolatát. Talán csak a megvalósítás lett más, gondolva itt a szellemeket díszítő UV-fényekre, és a tökéletesen megtervezett, robotizált hangú Robinsonra.

Szereplők:
Rádiós, aki egyszerűen fantasztikus/Kenderes Csaba e.h.

Süni, fiatal lány, aki hegedülni tanul/Sodró Eliza
Mamóka, öreg nénike, aki mindent tud az emberekről/Németh Judit
Barrabás, B. Barrabás, a gengszter/Szabó Róbert Endre
Révész, aki csak külsőleg azonos Barrabással/Szabó Róbert Endre
Herceg, finom lelkű szellem, több mint 500 éves/Jámbor Nándor e.h.
Kölyök, naiv szellem, csaknem 600 éves/Fekete Linda
Lámpás, a törpe, zsörtölődő szellem, közel 700 éves/Vass Szilárd
Meglökő, óriás szellem, siketnéma, közel 600 éves/Horváth Ákos
Témüller, azelőtt házmester, most önkéntes/Kelemen Zoltán
Detektív, aki még önmagát is kinyomozza/Szabó Tibor
Üteg, a detektív másik keze/Matusek Attila e.h.
Robinson, a gép/Kálmánchelyi Zoltán

Díszlet: Horgas Péter
Jelmez: Bujdosó Nóra
Koreográfus: Gyulai Júlia 
Korrepetitor: Falusi Anikó
Kellékes: Nagy Kornél
Súgó: Kisely Máté
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: M.Kapornaki Rita
Rendező: Horgas Ádám

Bemutató: 2015. december 11., 19 óra, Nagyszínpad